Welcome to the Independant Legal Newspaper for Greeks around world (I.L.N.G)

Welcome to the Independant Legal Newspaper for Greeks around world (I.L.N.G).

The website aims to provide for free, any legal news ,that concern Greeks and Cypriots.

We welcome any posts provided that the content is within the scope of our website.

With Kind Regards



Panikos Fakontis











Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Θετικά μέτρα στην σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης

Θετικά μέτρα στην σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης

Ο Νόμος 3661/2008, ΦΕΚ Α 89/19.5.2008 εισάγει δύο σημαντικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε). Με την πρώτη ρύθμιση το άρθρο 16 παρ. 2 α’ μειώνει το ελάχιστο κεφάλαιο της Ε.Π.Ε από 18.000€ σε 4.500€ και με την δεύτερη ρύθμιση το άρθρο 16 παρ. 2 γ’ επιταχύνει την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης αφού πλέον μπορεί να γίνει έναρξη με την βεβαίωση που χορηγείται από το Εθνικό τυπογραφείο στην οποία αναγράφεται ο αριθμός και ημερομηνία του φύλλου της εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύεται η περίληψη της εταιρικής σύμβασης μαζί με το αντίγραφο της εταιρικής σύμβασης. Επιπλέον, ο ίδιος νόμος επιβάλλει την υποχρέωση στο Εθνικό τυπογραφείο, την εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής, την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ( WWW.ET.GR ) της περίληψης της εταιρικής σύμβασης καθώς και της πιο πάνω σχετικής βεβαίωσης.
Οι πιο πάνω ρύθμισες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως θετικές εξαιτίας των σπουδαίων αποτελεσμάτων που επιφέρουν. Η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου της ΕΠΕ στο ποσόν των 4.500€ από 18.000€ προωθεί την ίδρυση εταιρειών τύπου ΕΠΕ, αφού πλέον το ποσόν των 4.500€ δεν λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με το ποσόν των 18.000€. Η μείωση του εταιρικού κεφαλαίου επιφέρει και μείωση στο κόστος σύστασης της ΕΠΕ δεδομένου ότι μέρος των εξόδων σύστασης αποτελεί και η καταβολή του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων που αντιστοιχεί στο 1% του εταιρικού κεφαλαίου. Η επιτάχυνση της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης με την χρήση της τεχνολογίας (internet) και της ιστοσελίδας του εθνικού τυπογραφείου, είναι αξιοσημείωτη, επειδή οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν στις Δ.Ο.Υ να προβούν σε έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης με την βεβαίωση του εθνικού τυπογραφείου χωρίς να αναμένουν την ημερομηνία πραγματικής κυκλοφορίας του Φ.Ε.Κ.
Οι πιο πάνω νομοθετικές παρεμβάσεις αν και δειλές αφού εναπομένουν αρκετά που πρέπει να αλλάξουν, εντούτοις αναβαθμίζουν σημαντικά την νομοθεσία μας και την εκσυγχρονίζουν στα πρότυπα των άλλων προηγμένων Eυρωπαϊκών κρατών.
Πανίκος Φακοντής,
Δικηγόρος Αθηνών
LL.M Int. Commercial Law

Δεν υπάρχουν σχόλια: